2009. június 26., péntek

Száz GB adat a Marsról

A NASA több millió kilométer távolságban működő két Mars-kutató űrszondája által bányászott adatokat a vörös bolygóról a NASA projektcsapata elemzi, majd a Xerox Corporation DocuShare vállalati tartalomkezelő szoftverével olyan információgyűjteményeket készít belőlük, amiket bárhol könnyen elérhetnek és megoszthatnak egymással a Mars-projekt tagjai.
A NASA tudósai és mérnökei már a Mars-kutatási projekt fejlesztési fázisában kiterjedten használták az internetes alapú DocuShare rendszert a nagyszámú tervezési dokumentum napi tárolására és cseréjére.
Jelenleg a DocuShare több száz fájlt tartalmaz - többek között fényképeket, projekt-összefoglalókat, felszíni hőmérsékleti méréseket, az érzékelők által összegyűjtött információkat, valamint a két Mars-szonda robotkarjainak mozgását leíró adatokat.
A DocuShare rendszer tartalmaz egy óriási online könyvtárat is, mely napi 24 órában teszi lehetővé az élő adatcserét. Világszerte több mint 1000 tudós, mérnök és egyetemi munkatárs a DocuShare rendszer segítségével tudja könnyen, gyorsan és egyidejűleg elérni a NASA űrkutatási laboratóriumának adattárában felhalmozott több mint 100 000 fájlt és 100 gigabájtnyi rendezett mérésadatot.
A DocuShare rendszer egy központi, Solaris alapú szerveren fut, és minden - többek között Windows és Linux - platformon támogatja a felhasználókat.

Nincsenek megjegyzések: